Jdi na obsah Jdi na menu
 


J.K.Rowlingová

27. 6. 2013

 Joane Rowlingová se narodila roku 1965 v britském městečku Yate. Jak nejspíše všichni víte, proslavila se svou sérií knih o Harrym Potterovi, mladém kouzelníkovi, a takřka přes noc se stala multimilionářkou. Už na Wyedeantské střední škole vyprávěla svým přátelům příběhy, pak se ale její fantazie musela posunout do pozadí, protože se Joane rozhodla studovat na vysoké škole. Jako obor si vybrala francouzštinu čehož později velice litovala. Po dokončení školy, pracovala hlavně pro Amnesty International. Nápad na napsání Harryho Pottera dostala, když se jednou vracela z Manchesteru do Londýna. Když z vlaku vystupovala, měla už prý vymyšlené postavy a děj prvního dílu.

Rowlingová se přestěhovala do Portugalska, kde vyučovala angličtinu. Také se zde vdala za místního televizního reportéra Jorga Arantese. Narodila se jí dcera Jessica, ale ani to, nedokázalo zabránit definitivnímu rozpadu Rowlingové manželství. Ještě před rozvodem, roku 1994 se i s dcerou vrátila do Edinbourgu. V kavárnách tohoto města také dopsala poslední řádky knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Někteří se domnívají, že to bylo protao, že se chtěla vyhnout svému nevytápěnému bytu. Sama Rowlingová ale toto popírá.

Joanne Rowlingová

Kniha způsobila hotový poprask a Rowlingová sklidila veliký úspěch. Rozhodla se tedy, že bude psát dál. Tak vzniklo dalčích 6 legendárních knížek o Harrym Potterovi. Navíc Rowlingová napsala ještě 3 doplňkové knihy (Bajky barda Beedleho, Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků). Roku 2001 se přestěhovala do luxusní vily ve Skotsku a provdala se (tentokrát šťastně) za Dr. Neila Murraye. Štěstí se na ni lepilo jako cukrová vata na párátko, ale tato idila neměla trvat dlouho. Už na konci 90. let se jistá Nancy Stoufferová jala prohlašovat, že jsou příběhy o Harrym Potterovi postaveny na jejích knihách pro malé děti z 80. let (např.The legend of Rah and the Muggles, Larry Potter and hi best friend Lily). Roku 2004 došlo k soudu, kteý značně pozdržel vydání 5. dílu Harryho Pottera. Naštěstí však soud rozhodl ve proslěch Rowlingové a Nancy Soufferová musela zaplatit pokutu 50 000 USD, za falešné nařčení, protože soud došel k závěru, že nemohlo dojít k záměně obou děl.

 

Obě autorky používají sporné termíny s odlišným významem. V dílech Rowlingové znamená označení „Mudla“ (v originále „Muggle“) běžného člověka bez kouzelnických schopností, zatímco Stroufferová tímto slovem označuje malé, bezvlasé postavičky s našpičatělými hlavami. Kromě toho, knihy o Harrym Potterovi mají rozsah románu a jejich cílovou skupinu tvoří zejména starší děti a dospělí, zatímco Stroufferová tvořila krátké knížky určené nejmenším dětem. Na základě toho předchozí soud správně zamítl požadavky Stroufferové.

(citace: Wikipedia.cz)

 

Rowlingové se po vydání knih o Harrym Potterovi doslova sypali do klína miiliony rozhodla se ale, že se o svoje jmnění podělí i s těmi, kteří už takové štěstí neměli. Přispívá tedy na mnohé organizace jako Comic Relief (na tuto organizaci jde i všechen výtěžek z dopňkových knih k HP), One Parent Families nebo Multiple Sclerosis Society of Great  Britan (její matka zemřela na roztroušenou sklerozu v pouhých 45 letech).

Roku 2003 se Rowlingové narodil syn David Gordon Rowling Muray a o dva roky později dcera Jean Rowling Muray. Tak se Rowlingové splnil sen mít tři děti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Can you stand for the pressure

Apneundanousia,9. 10. 2018 8:12

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-viagra-cialis-ligne/

geniální

Gryffindor rules aneb hahahhahaahah uhodni,kdo to psal:D,6. 8. 2013 18:51

Ahojky, tvá přirovnání miluju!
Piš dál!
Jsi moje hvězda!